Zin om met het lekkere weer te gaan barbecueën? Ook tijdens een zomerse barbecue kunt u rekening houden met het milieu. Gebruik de barbecue slim en voorkom dat er schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. Ook nog eens beter voor uzelf.
In Nederland gaan de barbecues spontaan aan als de temperatuur 25 graden of hoger is. Het roosteren van vlees, vis en groenten samen met vrienden en familie is een gezellige gebeurtenis. Vaak wordt er veel eten ingekocht maar niet opgegeten. Veel producten worden dan ook weggegooid, dit is uiteraard zonde. Voorkomen voedselverspilling door efficiënt in te kopen. Kies uw gerechten bewust. Barbecueën staat vaak in het teken van vlees. De productie van vlees is erg milieubelastend. U kunt de milieubelasting verlagen door te kiezen voor alternatieven zoals het grillen van maiskolven, groentespiezen, gepofte aardappels of andere verantwoorde vis en vleessoorten.
Populaire methodes om te barbecueën is met houtskool/briketten, elektrisch of met gas. Barbecueën met houtskool en brikketten is de meest milieubelastende methode. Houtskool en briketten worden namelijk gemaakt van hout uit bossen. Bij de verbranding van houtskool en briketten komt koolstof vrij als CO2. Dit draagt bij aan een toename van het broeikaseffect. Bij het barbecueën op houtskool komen ook andere schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma). De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken.
Kies voor houtskool en briketten met een FSC keurmerk. Hout met een FSC keurmerk is afkomstig uit een verantwoord beheerd bos. Een ander alternatief is barbecueën op kokosbriketten. Kokosbriketten verbranden op een hogere temperatuur waardoor de verbranding beter verloopt en er minder schadelijke stoffen vrij komen. Ook branden ze langer, u heeft dus minder kokosbriketten nodig. Een ander voordeel is dat kokosbriketten grondstoffen besparen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval.
Om een barbecue goed heet te krijgen wordt hij vaak ver van tevoren aangestoken. Ga hier bewust mee op. Door te kiezen voor een elektrische of gas barbecue hoeft u de barbecue kort van tevoren pas aan te steken. De barbecue is snel op temperatuur en na afloop kunt u hem weer eenvoudig uitschakelen. Barbecueën op gas of elektriciteit is gezonder dan barbecueën met houtskool of briketten en geeft tevens minder overlast.
Nog enkele tips:
© 2024 www.groene-winkel.nl - Powered by Shoppagina.nl
0 Reacties
Er is nog niet gereageerd